Quantcast
Channel: Balet la superlativ
Viewing all 162 articles
Browse latest View live

Cu drag, de Florii

$
0
0

”Festivalul florilor din Genzano” este una dintre cele mai frumoase creații coregrafice semnate de August Bournonville și unul dintre cele mai îndrăgite pas de deux-uri din repertoriul clasic. În acordurile muzicii compuse de Edvard Helsted și Holger Simon Paulli, lucrarea aduce pe scenă doi tineri îndrăgostiți, Rosa și Paolo, care își exprimă iubirea printr-un dans plin de bucuria și exuberanța specifice vârstei lor.

Asemenea altor artiști danezi din secolul al XIX-lea, Bournonville era și el fascinat de frumusețile Italiei. A imaginat baletul într-un act ”Festivalul florilor din Genzano” în anul 1858, pentru Baletul Regal danez, având drept sursă de inspirație o scurtă relatare inclusă de Alexandre Dumas în ale sale Impressions de Voyage. Baletul s-a dansat în întregime până în 1929. Pas de deux-ul a continuat să fie dansat de elevii Școlii Regale daneze  de balet, fiind readus pe scenă în 1949, de Harald Lander. Astăzi, pas de deux-ul ”Festivalul florilor din Genzano” este o prezență constantă în programele galelor de balet de pe toate marile scene ale lumii.

Nu cunosc povestirea lui Dumas care l-a inspirat pe Bournonville în crearea acestui minunat pas de deux.  Însă titlul și, foarte probabil, locul în care este plasată acțiunea fac referire la orașul Genzano di Roma și la festivalul florilor care are loc anual, în luna iunie, pe străzile orașului. Infiorata este o tradiție în multe orașe ale Italiei, unde străzile sunt înțesate de covoare florale multicolore și cu forme dintre cele mai diverse. Iată cum descria peisajul Hans Christian Andersen, conaționalul lui Bournonville: Strada întreagă este un covor de flori… Nu e nici cea mai mică adiere de vânt, iar florile par pietre prețioase. Impresionat și el de frumusețea Infioratei, Nikolai Vasilievici Gogol nota: Nu vă imaginați că florile sunt împrăștiate la întâmplare pe stradă… Nici vorbă. Și nici nu e vorba de simple flori, ci de covoare multicolore, pe teme istorice, care acoperă strada. Toate sunt lucrate din flori diferite… Am văzut chiar și un portret al Papei. Evenimentul este cu totul deosebit la Genzano: aici, Via Italo Belardi este toată acoperită cu flori și pe ea are loc o defilare în costume medievale tradiționale lucrate de localnice. În fiecare an, artiștii trebuie să expună creații florale în acord cu tema propusă (de exemplu, culorile lui Michelangelo, statuile lui Bernini etc.). Festivalul a fost organizat pentru prima dată în 1778 și de atunci până în zilele noastre, în duminica și lunea ce urmează sărbătorii Corpus Christi, străzile din Genzano se transformă în adevărate grădini, spre încântarea localnicilor și a turiștilor deopotrivă.



Remember Floria Capsali: ”Dansul este suprema imagine a iubirii de viață”

$
0
0

Prin dinamismul lui, prin nenumăratele forme de frumos în care se învăluie, prin elanul ce-l dă zborul către împlinire, dansul îmbogățește ființa cu acea stare de extaz ce n-o pot da decât marile emoții. (Floria Capsali)

 


Rarități: ”Le Papillon”– cu Alina Somova

$
0
0

”Le Papillon” (1860) este un balet fantastic în două acte, pe muzică de Jacques Offenbach. Coregrafia originală poartă semnătura lui Marie Taglioni. Este o bucurie și o încântare să o vezi pe Alina Somova, prim-balerină a Teatrului Mariinsky de la Sankt Petersburg, în rolul de fluturaș, care i se potrivește de minune…


O variație care a făcut istorie

Lungul drum al stelelor către perfecțiune (IV)

$
0
0

Școala de Balet de la Leningrad, 1965, foto: Inge Morath (sursă: Pinterest.com)

Școala de Balet a Teatrului Balșoi de la Moscova, 1958, foto: Cornell Capa (sursă: Pinterest.com)


Masca de Aur pentru baletul ”Îmblânzirea scorpiei” de la Teatrul Balșoi

$
0
0

Premiile Masca de Aur (Golden Mask Award) sunt la ruși cam ceea ce reprezintă Premiile UNITER la noi. Înființate în 1993 de Uniunea Teatrelor din Federația Rusă, premiile naționale Masca de Aur recompensează cele mai bune producții ale stagiunii, din toate genurile teatrale, inclusiv operă și balet.

Ceremonia anuală de decernare a prestigioaselor distincții a avut loc pe 18 aprilie, la Moscova, când Masca de Aur pentru cel mai bun spectacol de balet a revenit producției ”Îmblânzirea scorpiei”, de la Teatrul Balșoi, semnată de Jean-Christophe Maillot, directorul artistic al companiei Les Ballets de Monte-Carlo, care a transpus piesa lui Shakespeare în pași de dans pe muzica lui Dmitri Șostakovici.

La ediția de anul acesta, Premiul Masca de Aur pentru întreaga contribuție adusă artei teatrului a fost acordat Maiei Plisețkaia și regizorului german Peter Stein.

În anul în care se împlinesc 155 de ani de la nașterea lui Anton Pavlovici Cehov, ”Livada de vișini” în regia lui Lev Dodin, pusă în scenă la Teatrul Mic de la Sankt Petersburg, a primit Masca de Aur pentru cel mai bun spectacol de teatru, iar pentru producția cu ”Trei surori”, de la Teatrul Lensoviet (tot de la Sankt Petersburg), Yurii Butusov a fost distins cu Masca de Aur pentru cel mai bun regizor.

(Sursă: Russia Beyond the Headlines)

 


Gala Ardani 25, în iulie, la London Coliseum

$
0
0

Pe 17 și 18 iulie, la London Coliseum va avea loc Gala Ardani 25, care marchează cei 25 de ani de existență a companiei de impresariat artistic Ardani Artists. Evenimentul este o ocazie minunată de a-i putea admira pe câțiva dintre cei mai celebri dansatori ai momentului – Natalia Osipova, Ivan Vasiliev, Marcelo Gomes sau Denis Matvienko – în trei coregrafii moderne.

Natalia Osipova și Ivan Vasiliev în repetiții pentru „Solo for Two” (foto: Donato Sardella, sursă: Pinterest.com)

În acordurile Concertului pentru vioară de Philip Glass, Gala se va deschide cu Zeitgeist, premiera mondială a coregrafului Alastair Marriott (Royal Ballet), în care Natalia Osipova îl va avea partener pe Edward Watson. 

Cel de-al doilea moment al serii, Tristesse, poartă semnătura balerinului și coregrafului Marcelo Gomes. În această creație inspirată de poetul francez Paul Éluard, Marcelo Gomes va evolua alături de Denis Matvienko, Joaquín De Luz și Friedemann Vogel.

Spectacolul se va încheia cu Facada, creație semnată de coregraful Arthur Pita, care a adaptat lucrarea sa God’s Garden pentru Natalia Osipova și Ivan Vasiliev. Muzica va fi interpretată live chiar de compozitorul Frank Moon.

Compania Ardani Artists a fost fondată în 1990 de Serghei și Gaiane Danilian, doi dintre cei mai cunoscuți impresari și producători de spectacole din lumea baletului. Galele Kings of the Dance, devenite deja tradiție, și, mai recent, producțiile Solo for Two, cu Natalia Osipova și Ivan Vasiliev, sau On the Edge, cu Diana Vișniova, au cucerit publicul din lumea întreagă.

(sursă: Gramilano)


Article 7

$
0
0

Rudolf Nureev, ”Raymonda”, 1983 (sursă: Pinterest.com)

 



Ceaikovski 175: 10 momente de vis din balete (I)

$
0
0

Dansul lebedelor mici, ”Lacul lebedelor”


Article 5

$
0
0

Cea mai expresivă fotografie de balet pe care am văzut-o până acum

Alina Somova în rolul Prințesei Shyrin din “Legenda dragostei”, coregrafia Iurii Grigorovici, Teatrul Mariinsky (aprilie 2015) Foto © Svetlana Avvakum


A plecat o Stea

$
0
0

Maia Plisețkaia

20 noiembrie 1925 – 2 mai 2015

În balet, când spui Maia, ai spus tot. Este una singură. A fost, este și va rămâne. Eu credeam că Maia Plisețkaia, devenită legendară încă din timpul vieții, este nemuritoare. Niciodată nu m-am gândit că despre divina Maia Plisețkaia s-ar putea vorbi într-o zi la trecut. Maia nu avea vârstă. Odată cu plecarea ei, s-a sfârșit o epocă.

Maia Plisețkaia a trecut în eternitate la vârsta de 89 de ani, la Munchen, în urma unui atac de cord. Fără să știu nimic, ieri dimineață chiar am urmărit un fragment dintr-un documentar mai vechi cu ea, în care explica și arăta cum ar trebui înțeles și interpretat rolul Odiliei… Și mă gândeam, urmărind-o, că Maia este unică și irepetabilă. Poate că astăzi sunt balerine mult mai tehnice, care impresionează prin abilități fizice excepționale, probabil că acestea sunt exigențele zilelor noastre, dar puține mai reușesc, din păcate, să transmită emoție, puține mai au… individualitate, așa încât, când sunt pe scenă, să nu-ți poți lua ochii de la ele, să te prindă în poveste. Asta cred eu că avea Maia. Și alte balerine care, din păcate, nici ele nu mai sunt printre noi: Galina Ulanova, Margot Fonteyn, Ekaterina Maksimova, Natalia Bessmertnova… Cred că e vorba de carismă, de talent, de mai mult decât talent: de har. Și simt, așa, că sunt oameni hărăziți de Dumnezeu, acei oameni despre care, de obicei, se spune că se nasc o dată la 100 de ani… Apar asemenea unei comete și, după trecerea lor, nimic nu mai este la fel cum era. După ce i-ai văzut, chiar și numai o dată, nu-i mai poți uita… Dumnezeu s-o odihnească în pace.


Maia Plisețkaia – galerie foto (I)

Ceaikovski 175: 10 momente de vis din balete (II)

$
0
0

Adagio (Rose Adagio), ”Frumoasa din pădurea adormită”


Maia Plisețkaia – galerie foto (II)

Article 0

$
0
0

Sunt convinsă că poantele o așteaptă pe Maia la porțile Raiului…



Ceaikovski 175: 10 momente de vis din balete (III)

$
0
0

Vals, ”Frumoasa din pădurea adormită”


Ceaikovski 175: 10 momente de vis din balete (IV)

$
0
0

Dansurile de caracter din ”Lacul lebedelor”

Dans spaniol

Ceardaș

Mazurcă


Ceaikovski 175: 10 momente de vis din balete (V)

$
0
0

Valsul florilor, ”Spărgătorul de nuci”


Ceaikovski 175: 10 momente de vis din balete (VI)

$
0
0

Pas de deux-ul lebedei negre, ”Lacul lebedelor”


Ceaikovski 175: 10 momente de vis din balete (VII)

$
0
0

Valsul fulgilor de nea, ”Spărgătorul de nuci”


Viewing all 162 articles
Browse latest View live