Iubitorilor de balet din România, numele Carlei Fracci nu le este străin: prim-balerina italiană a fost, poate, cea mai faimoasă dintre partenerele de scenă ale maestrului Gabriel Popescu (care i-a fost și profesor). Recunosc că nu am văzut-o pe Carla Fracci decât într-un singur balet întreg, dar a fost suficient pentru ca ea să devină una dintre balerinele mele preferate. Este vorba despre o versiune de “Giselle”, în care îl are ca partener pe Rudolf Nureev. Spectacolul a fost înregistrat în 1980, când nici Carla Fracci, nici Rudolf Nureev nu mai erau în vârf de carieră. Cu toate acestea, versiunea Fracci-Nureev mi se pare a fi una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut, valoarea spectacolului fiind dată tocmai de maturitatea artistică a celor doi protagoniști. Carla Fracci pur și simplu m-a cucerit: este uimitor cum, la vârsta de 44 de ani, trăiește cu atâta inocență, candoare și fragilitate povestea eroinei ce are, probabil, jumătate din vârsta balerinei care o întruchipează. Pot spune chiar că am văzut cea mai sinceră și mai duioasă Giselle… Nici nu este de mirare, pentru că Giselle este unul dintre rolurile definitorii pentru cariera strălucită a prim-balerinei Carla Fracci.
Carla Fracci s-a născut la Milano, pe 20 august 1936. A început să studieze baletul la Școala Teatrului Scala din Milano, la vârsta de 10 ani. După absolvire, în 1954, își desăvârșește pregătirea prin stagii la Paris, Londra și New York. După numai doi ani de la terminarea studiilor devine solistă, iar în 1958 primește titlul de prim-balerină la Scala din Milano. Până spre sfârșitul anilor ’70 va dansa cu toate marile companii de balet din lume, printre care American Ballet Theatre, Royal Ballet, Stuttgart Ballet, Royal Swedish Ballet, London Festival Ballet.
Este una dintre marile interprete ale rolurilor din repertoriul romantic, precum Giselle, Odette/Odilia, Julieta, Silfida, Swanilda sau Francesca da Rimini. A abordat și creații contemporane, precum “Preludiu la după-amiaza unui faun”, “Evghenii Oneghin”, “Concerto barocco”, “Pelléas și Mélisande”, “Floarea de piatră”. I-a avut ca parteneri de scenă pe Rudolf Nureev, Vladimir Vasiliev, Mihail Baryshnikov, Amedeo Amodio, Paolo Bortoluzzi, Gheorghe Iancu, Erik Bruhn. Alături de Erik Bruhn, Carla Fracci a înregistrat o versiune antologică de “Giselle”, în 1969.
Carla Fracci în scena nebuniei din “Giselle”
La sfârșitul anilor ’80, Carla Fracci a condus compania de balet a Teatrului San Carlo din Napoli, alături de Gheorghe Iancu. A fost, de asemenea, directoare a companiei de balet Arena di Verona (1996-1997) și a celei de la Teatrul de Operă de la Roma (2000-2010). Printre altele, Carla Fracci este Ambasadoare a Bunăvoinței pentru FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) și deține o linie proprie de parfumuri.
În actul al II-lea din “Giselle”, alături de Rudolf Nureev
Alături de Rudolf Nureev în “La Sylphide”
Întruchipând-o pe Fanny Cerrito în “Pas de quatre”
“Moartea Lebedei”