Când vine vorba de edificii mărețe și evenimente cultural-artistice de înaltă ținută, rușii nu se dezmint… În urmă cu o lună și ceva, mai exact pe 2 mai, la Sankt Petersburg a avut loc un eveniment grandios, în buna tradiție rusească, prilejuit de inaugurarea celei de-a doua săli de spectacole a Teatrului Mariinsky, numită, simplu, Mariinsky II. Iată că, după spectacolele în transmisiune 3D, Teatrul Mariinsky a trecut la un nou capitol: o sală de spectacole high-tech. Așa cum afirmă Valerii Gherghiev, Directorul General al Teatrului Mariinsky, pe site-ul oficial al instituției, Mariinsky II a fost conceput pentru a face posibilă montarea unor spectacole contemporane, inovatoare, fie ele de operă, balet sau muzică simfonică, ce nu ar fi putut fi prezentate în sala istorică a teatrului.
Împreună cu sala istorică (construită în 1860) și sala de concerte (inaugurată în 2006), Mariinsky II alcătuiește un complex cultural unic, ce transformă Teatrul Mariinsky într-una din cele mai importante instituții culturale la nivel mondial. Întinzându-se pe o suprafață de peste 79.000 m2, clădirea Mariinsky II se numără printre cele mai mari edificii de gen din lume. Sala de spectacole are o capacitate de 2.000 de locuri. Noul teatru are șapte niveluri la suprafață și încă trei în subsol. Include scena principală, o scenă pentru repetiții și mai multe săli de repetiții pentru balet, operă și orchestră. Foaierul, din care se vede teatrul istoric, este construit pe două niveluri, fiind prevăzut cu săli în care se pot organiza diverse proiecte educative pentru copii și tineri. Amfiteatrul de pe terasă va găzdui o parte din spectacolele incluse în programul Festivalului Nopților Albe.
Mariinsky II înseamnă o investiție de aproximativ 700 milioane de dolari în tehnologie de vârf și… lux: să amintim doar foaierul, ai cărui pereți sunt ornați cu onix, și de candelabrele decorate cu cristale Swarovski. Cu trei rânduri de balcoane, în formă de potcoavă, sala de spectacole urmează principiile de construcție ale celebrelor săli de teatru și operă din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și are o acustică excepțională. Spațiul scenei a fost împărțit în zone distincte, fiecare cu funcționalitate proprie: scena principală, culisele, scena pentru repetiții, zona instalațiilor și zona pentru descărcare-încărcare recuzită. Datorită acestei diviziuni riguroase a spațiului, pe scenă pot fi montate, în același timp, decorurile pentru cel puțin patru spectacole. Scena dispune de un sistem de platforme glisante, care pot fi coborâte și înălțate în funcție de cerințele tehnice ale fiecărui spectacol în parte.
Mariinsky II este opera arhitectului canadian Jack Diamond, care declara că noul teatru îi încoronează cariera și că a fost inspirat de muzica lui Glinka și Rimski-Korsakov. Așa cum afirma Jack Diamond, Mariinsky II este un oraș într-un oraș: pe de-o parte, se înscrie în tradiția clădirilor din Sankt Petersburg, iar, pe de altă parte, reprezintă un edificiu modern, unic în felul său. Peste trei ani, teatrul Mariinsky va intra în renovare, iar spectacolele de operă și balet se vor muta pe scena de la Mariinsky II.
În continuare, câteva fotografii de la gala de inaugurare a Teatrului Mariinsky II, preluate de pe site-ul Bigpicture.ru