Cu ocazia Zilei Internaționale a Baletului, sărbătorită anul acesta la 1 octombrie, cinci dintre cele mai prestigioase companii de balet din lume au participat la un eveniment unic: pe parcursul întregii zile, s-au transmis în direct repetiții și interviuri cu stele ale baletului mondial, de la Royal Ballet, Australian Ballet, The National Ballet of Canada, San Francisco Ballet și Teatrul Bolșoi de la Moscova.
Teatrul Mare din Moscova și-a deschis porțile pentru milioanele de iubitori ai baletului din lumea întreagă, oferindu-le posibilitatea să pătrundă în “laboratorul” său, în sălile de repetiții, dincolo de strălucirea costumelor fastuoase, atmosfera de basm de pe scenă și măreția imperială a sălii istorice a Teatrului. Pentru nici mai mult, nici mai puțin de 4 ore… Ca iubitor al baletului, să ți se ofere șansa să intri gratuit la Teatrul Bolșoi, fie și numai virtual, și să pășești – cu gândul – în foaierele de o frumusețe ce-ți taie răsuflarea, să tragi cu ochiul în atelierele de croitorie, să asiști la repetițiile artiștilor pe care îi admiri, chiar este un privilegiu… E ca un vis devenit realitate.
Prima oprire: ora 10.00 – clasa zilnică de studii, la care iau parte toți membrii trupei – de la prim-balerini la ansamblu – condusă de maestrul Boris Akimov. Așa se naște perfecțiunea…
Cât artiștii își trag sufletul între două repetiții, ajungem pe scena mare a Teatrului, unde o armată de oameni pregătește decorurile pentru spectacolul ce urmează să aibă loc în seara respectivă.
A doua oprire: repetiție pentru “Legenda dragostei”, care urma să aibă premiera peste câteva zile – Svetlana Zaharova și partenerul ei, Denis Rodkin, repetă sub îndrumarea atentă a maestrului Yurii Grigorovici. Totul decurge cât se poate de firesc, ca în orice zi de muncă, fără jumătăți de măsură, fără regie, fără sentimentul acela de “să ne facem că, pentru că se filmează”. La 87 de ani, Yurii Grigorovici se ridică de pe bancă și vine alături de Zaharova și de partenerul ei pentru a le arăta cum trebuie așezat pe muzică fiecare pas. Lecție de profesionalism și dăruire…
La finalul repetiției, moment de grație: interviu cu Svetlana Zaharova și Denis Rodkin, despre baletul “Legenda dragostei”.
A treia oprire: pe scena nouă se pun la punct detaliile pentru decorul baletului “Un erou al timpului nostru”, după Lermontov, în coregrafia lui Yurii Posohov. Serghei Filin, directorul artistic al companiei de balet a Teatrului Bolșoi, ne introduce în atmosferă.
A patra oprire: din nou repetiție pentru “Legenda dragostei”, de această dată cu întregul corp de balet, orchestră și o parte din decoruri. Yurii Grigorovici dă ultimele pregătiri înainte de începerea repetiției, pe care o conduce cu mână de fier.
A cincea oprire: repetiție pentru “Silfida”, pe scena istorică a Teatrului – pas de deux-ul din actul al II-lea și interviu cu Anna Tihomirova, interpreta rolului titular, despre “Silfida” în viziunea lui Johan Kobborg.
Intermezzo printre paiete, tutu-uri și rochii de prințesă, în atelierele de croitorie ale Teatrului, apoi în cabinele artiștilor și în spatele scenei, înainte de ridicarea cortinei.
Interviu cu Anton Getman, directorul general adjunct al Teatrului Bolșoi, despre inițiativa acestei transmisiuni directe cu ocazia Zilei Internaționale a Baletului.
A șasea oprire: repetiție pentru “Îmblânzirea scorpiei”, după Shakespeare, în coregrafia lui Jean-Christophe Maillot.
Și un final apoteotic, în care acordurile polonezei lui Ceaikovski, din “Evgheni Oneghin”, însoțesc imaginile de vis cu interioarele splendide ale Teatrului, toate numai aur și catifea de culoarea rubinului, din foaier până în sala istorică. Atâta frumusețe devine dureroasă la un moment dat și te simți mic în fața acestei măreții, însă cred că oricine are șansa să ajungă la Bolșoi, chiar și numai o dată-n viață, păstrează în privire și în suflet, măcar pentru o vreme, ceva din sclipirea stelelor…